CosplayNorway

Cosplay til folket!

Cosplayrelatert crowdfunding

Legg igjen en kommentar

Det virker som om det er få vellykkede kronerullinger på Kickstarter/Indiegogo etc når det kommer til cosplay og cosplay-relaterte ting. Dette overrasket meg litt, så jeg bestemte meg for å snuse litt rundt. (Og med snuse rundt mener jeg søke på cosplay på crowdfundingsider og gå igjennom alle. Naturligvis.) NB; dette innlegget har mange lenker, finn deg en god kopp te og noen kjeks før du begynner! Jeg har valgt å ikke ta med evt NSFW eller 18+kampanjer. 

Indiegogo er først ut. I 2011, ble cosplayfilmen My other me delfinansiert med 5575 $ av målet på 7500, med flexible funding, som betyr at de får det folk har gitt,selv om de ikke nådde målet. Filmen handler om tre cosplayere, en veteran, en fersking på 14, og en som er midt i mellom som også er midt i skiftet fra kvinne til mann. Filmen følger dem gjennom et helt år. Her er traileren. 

Ginny McQueen lanserte en lydbokinnspilning og cosplayvideo av Alice in Wonderland i mai 2013, som ble finansiert med over dobbelt av målet. Lenke her.

Cosplay goes west,lansert av Ger Tysk som tidligere har hatt den ganske vellykkede fotoboka «Breaking all the rules – cosplay and the art of self-expression», ble finansiert i 2013, med 600 dollar over målet. Dette var fase 2 av kronerullingen, og det gikk til å reise og fotografere cosplayere i hele USA. Lenke her. Utenom de store, er det noen hovedkategorier som går igjen når det er cosplayrelatert kronerulling som går igjennom. Det er som oftest disse tre kategoriene.

1. Hjelp <cosplayer> å komme til <con> Eksempler her, her, her (29 dager igjen).

2. Hjelp <cosplayer> å fullføre <kostyme/prop> Eksempler her, her, her.

3. Hjelp <cosplayfotograf> med utstyr, reise e.l. Eksempler her, her(15 dager igjen).

Det er også de som vil starte en cosplayrelatert bedrift, som her, her (55 dager igjen).

Men det finnes også mer alvorlige kronerullinger – som denne. Destiny vs cancer, Destiny vs kreft. Der var målet 5000 dollar, for amerikanerne har jo et nokså annerledes helsesystem enn oss, og Destiny hadde ikke helseforsikring. Kampanjen gikk i to måneder, og fikk inn mer enn 1000 dollar over målet, som ble brukt til å fjerne kreften hun hadde fått i en føflekk.

Jeg snublet også over en av våre egne norske cosplayere, TineMarie Riis sin kampanje, den har 23 dager igjen, og den er på 23% så langt.

Over på kickstarter, der det er en enorm økning i hvor mye folk gir i forhold til indiegogo. Jeg sorterte de 83 funnene etter hvilke som dro inn mest -men slapp av, jeg skal ikke skrive om alle. Øverst på lista sto Akiba anime art magasine, som ble finansiert med 1645% av originalmålet – hele 74 000 dollar kom inn fra 1500 backere for bladet med populær nerdekultur rett fra Akihabara. Den neste kom fra forfatteren av Cosplay in America, Ejen Chuang, som ville lage en bok til om cosplay, behind the scenes og making of-bilder. Den ble finansiert med 41 000 dollar. I London var det også noen som brukte kickstarter til å starte sitt eget conNine Worlds Geekfest. De fikk inn 23 000 pund, og i 2013 hadde de over 1500 besøkende over en helg. De har også con i år.

Cosplayfotografen Anna Fischer fikk inn 888% på sitt prosjekt The wild places, et ganske interessant fotoprosjekt hvor hun tar bilde av cosplayere i naturen,på steder som passer til figurene, i stedet for i hotell-lobbyer eller på et con med masse folk. Project Bazooka er et annet cosplayfotoprosjekt, med fotografen Erik Ng, som endte opp på 276%. (Flere fotoprosjekter,som Heroes & Villains, The cosplay studio project, eller Arkham villains calendar har også endt opp med å bli fullfinansiert.)

Så kom dokumentarserien CosplayBoom, som fikk inn litt over det de trengte for å lage en hel sesong. Kickstarterlink og trailer under her, og her er en link til YouTube-kanalen hvor episodene blir lastet opp. Den ble vel skapt som en slags motvekt til enkelte realityserier, og jeg gleder meg til å se den.

Andre filmprosjekter er Sailor Moon dokumentaren, og Thranduil / Lady Gaga parodimusikkvideoen som har 6 dager igjen -support the partyking!

Som på indiegogo er det flere som trenger hjelp til å enten starte eller utvide bedriften sin, blant dem er Deanna Petro,som står bak Beetlecat originals, en fursuit og fur-accessorybutikk. Det er cosplaykalendere med bare herrer fra spill, og bare damer fra fantasy. det er folk som skjærer ut Zelda props av tre,   eller armour av lær, det er så mange fantastiske ting som har blitt finansiert. Den eneste åpne «hjelp meg å få råd til å lage en figur» på kickstarter er denne, men det er en overvekt av prosjekter som har fått inn 0 dollar, og det får meg til å tenke – hvorfor er det så få cosplayrelaterte kronerullinger som er vellykka – og er vi modne for noe slikt her?

~Boss.

 

 

Reklamer

Forfatter: Marielle

Mor til to, gift, nerd. Er sørfra, bor nordpå.

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s