CosplayNorway

Cosplay til folket!

Gjesteinnlegg: Fransk søm

2 kommentarer

Litt tips og triks på en lørdag, av Jan-Øistein Naverud aka Turquoisekanyl aka TurquoiseKanyl Cosplay.

Boss comment: Siden det kan være folk der ute som vet like lite om søm som meg, måtte jeg spørre, «Hva er egentlig fransk søm,hva brukes det til?» J-Ø: Det brukes til å sy sammen plagg og ha en avslutning på sømmen innvendig, sånn at man unngår at stoffet man bruker rakner opp.»

To ting før du leser og ser gjennom sømvideoen min. V og R på stoffene i videoen betyr vranga og retta på stoffet, gjorde dette for at det skulle være så enkelt som mulig å se det. Og det andre er at du burde lese gjennom denne fremgangsmåten før du ser videoen og kanskje lese gjennom den noen ganger, og se videoen noen ganger før du prøver selv. 1. Man må ha 1,5cm sømrom for å få gjort en fransk søm.
2. Legg stoff delene vrang mot vrang, sånn at retta på begge delene er utover mens vrangen er er innover. Nål det sammen med knappenåler og så gå til symaskinen.

3. Denne første sømmen skal være 0,5cm innenfor kanten, og så er det bare å sy og følge kanten. NB: Hvis du ikke vet hvor du skal gå etter for å få sømrom på 0,5cm, bruk et målebånd for å se hvor på foten det er, det er vanlig at det er noen former for kanter/linjer som indikerer diverse mål. Om man kan flytte på nålen på maskinen så kan du gjøre det til nålen er 0,5cm fra ytterkanten av foten som er rett. Når du vet hvor dette er, kan du sy.

4. Når du har sydd denne sømmen burde du gå over sømmen med et målebånd og se om den er 0,5cm fra kanten. Om den stemmer er det bare å ta ut knappenålene og stryk ut sømrommet til hver sin side for å gjøre det lettere for at dette skal bli fint. NB: Glemte dette når jeg lagde videoen, gjør det selvom det ikke vises i videoen

5. Så legger man stoff delene rette mot rette, du kan gjerne stryke her også sånn at du får en fin og gjevn kant. Nål delene sammen og gå tilbake til symaskinen igjen.

6. Denne gangen skal du sy med sømmen 1cm innenfor kanten av stoff delene. Etter dette er det lurt å sjekke om det er riktiig. Hvis det er du da ferdig med fransksømmen

7. Gratulerer du har nå forhåpentligvis lært hvordan du syr en fransksøm!

PS, om du vil skrive gjesteinnlegg, er det bare å ta kontakt! Husk også på konkurransen vår.

Reklamer

Forfatter: Marielle

Mor til to, gift, nerd. Er sørfra, bor nordpå.

2 thoughts on “Gjesteinnlegg: Fransk søm

  1. Vil bare tipse om Professor Pincushion-kanalen på Youtube, som forklarer omtrent alt man måtte lure på angående sying med veldig enkle retningslinjer og fine, ukompliserte tutorials.

    Liker

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s