CosplayNorway

Cosplay til folket!

Gjesteinnlegg: Om særhet og pengestøtte

Legg igjen en kommentar

Dette gjesteinnlegget kom i kjølvannet av denne artikkelen.

Link til Dagbladetartikkel Link til kronikk av Felix Vaager

Vi støtter Hyperion fullt ut.

Sært
Av Felix Vaager, leder av Hyperion – Norsk Forbund for Fantastiske Fritidsinteresser

Cosplay er sært. Det er noe folk er fremmed for og noe de er uvant med og derfor sært.
For at kommunen skal forstå nok til å gi pengestøtte til en laivgruppe må de kalle seg en improvisasjonsteatergruppe. Selv om aktivitene ligner hverandre har de også sin særegenhet. De er sære fra hverandre.
Cosplay er også en form for teater. Med kostymer spiller man en rolle, om det så er på en messe eller festival. Hvor enn man går, om det så er spillfestivalen Arcon eller dataparty-et The Gathering, kan man se folk som har investert blod og tårer i kostymer som kan slå kostymedamene på Nationaltheateret ned i støvlene.
Likevel tør jeg å påstå at flere i det offentlige ikke vil røre cosplay med en pinne fordi det ikke er noe kjent, sånn som opera, korps og fotball. Rett og slett sært. Derfor har man oss.
Ingen kunne se for seg at noen skulle få penger for å spille dataspill, se på fabelprosaiske filmer eller “leke med pinner i skogen” for ti år siden. I dag er disse interessene en stor del av livet til hele befolkningen. Til og med mormor spiller Wii på gamlehjemmet. Det var et slag vi vant, men krigen er ennå ikke over. Nå sliter vi med at aktiviteten ikke finner sted.
Ikke no’ spillerom
KuroiCon og Regncon, to spill- og kostymefestivaler i Bergen henholdsvis på våren og høsten, har til sammen oppimot 500 deltakere. De drives av, med og for ungdom og er basert på frivillig engasjement. I det siste halvåret har de lett høyt og lavt etter et sted å være, uten hell. I størst omfang er det skolene, de kommunale byggene, man har spurt.
Avslagene er mangfoldige. Et eksempel på svarene er Olsvikåsen videregående skole som nekter at KuroiCon er en festival for barn og ungdom. En annen skole måtte ha en ansatt på skolen til en timelønn på 500 kroner. På en tredje skole forklarte en ansatt at man kunne alltids søke, men forvente blankt avslag. Flere skoler svarer ikke. Noen skoler er ærlige og sier at kommunens forskrifter og regelverk rett og slett ikke tillater det.
Etter en rask utredning ser vi at vi er ikke de eneste. Det er ikke bare de “sære” som ikke får plass i Bergen, men andre organisasjoner, også de politiske.
Dugnad
Vi må mobilisere og sette igang en dugnad for å få dette til å endre seg – en utropsdugnad. Vi må dele historiene om hvor kjipt det er å ikke ha et sted å ha aktivitet. Dette gjelder om du så er cosplayer, medlem av Hyperion, Natur og Ungdom eller Elevorganisasjonen. Vi delte historien om KuroiCon og Regncon med leserne av Bergens Tidende torsdag den 27. mars og det har blitt delt over hele landet gjennom sosiale medier. Folk bryr seg, nå må vi få kommunene til å gjøre det også.
Cosplay er sært, men hva er vel ikke det? Alt er sært, fremmed, for noen. Jeg vet såvidt hva offside i fotball er. Vi har 90 prosent av havet og et evig ekspanderende verdensrom å utforske og uttalige interesser her i Norge som mange ikke kjenner til.
Å dyrke interessene sine er ikke en uting, men man kan fort få det inntrykket når man stadig vekk får svake begrunnelser for hvorfor døren stenges i fleisen på deg. Del opplevelsene deres, om de så er positive eller negative. Del andres historier og få de opp i lyset.
Vår tale er klar: Gjør det litt mer greit å være engasjert ungdom, vær så snill. Vi er ikke sinte – bare veldig, veldig skuffa.

Reklamer

Forfatter: Marielle

Mor til to, gift, nerd. Er sørfra, bor nordpå.

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s